Mitai apie sveiką mitybą

Mitai apie sveiką mitybą

Nepaisant to, kad gyvename XXI a., mitais ir legendomis vis dar tikime. Šiuolaikiniai mitai apima praktiškai visas gyvenimo sritis, todėl sveika mityba yra ne išimtis. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kokie populiariausi mitai apie sveiką mitybą sklando šiomis dienomis.

1. ŠVIEŽIOS DARŽOVĖS NAUDINGESNĖS UŽ VIRTAS

Šis mitas galioja ne visada, nes vienos daržovės praranda vitaminus verdamos, o kitos priešingai – tampa kur kas naudingesnės. Pavyzdžiui, jeigu Jus kamuoja skrandžio susirgimai, virtos morkos Jums bus naudingesnės nei žalios. Baklažanus ir pupeles prieš vartojant reikia termiškai apdoroti, nes šios žalios daržovės yra pavojingos.

2. ŠALDYTI PRODUKTAI NETURI VITAMINŲ

Melas. Produktų šaldymas kaip tik leidžia išsaugoti daugiau vitaminų. Todėl vaisius ir daržoves geriau laikyti šaldymo kameroje, nes šaldytuve jie praras daugiau vitaminų ir naudingų medžiagų.

3. GRYBUS GALIMA VALGYTI IR MAŽIEMS, IR DIDELIEMS

To daryti tikrai nepatartina, nes mažų vaikų organizmuose dar negaminami fermentai, kurie gali perdirbti grybuose esančius riebalus. Grybai taip pat gali būti pavojingi ir vyresnio amžiaus žmonėms, nes jų organizmai sunkiau virškina (arba visai nevirškina) baltyminio maisto. Todėl vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės dažnai apsinuodija grybais. Grybai yra atsparūs karščiui, todėl „nuodai“ juos apdorojant nepasišalina.

4. MĖSOS ATSISAKYMAS – KELIAS Į SVEIKATĄ IR ILGĄ GYVENIMĄ

Netiesa. Visiškas mėsos atsisakymas gali sukelti rimtus sveikatos sutrikimus, o dažniausiai nukenčia širdies ir kraujagyslių sistemos. Mėsos produktuose taip pat yra organizmui reikalingo vitamino A. Tačiau mėsa piktnaudžiauti neverta – per dieną pakanka suvalgyti 100-150 g. mėsos.

5. KEPENYS – ITIN NAUDINGAS PRODUKTAS

Tai nėra visiška tiesa. Kepenyse yra daug vitaminų, mineralinių druskų ir proteinų, tačiau ne ką mažiau riebalų ir cholesterino. Be to, mokslininkų teigimu, galvijų kepenyse gausiai kaupiasi pavojingi chemikalai ir hormonai, kurie kartu su maistu patenka į gyvulio organizmą.

6. DRUSKA – KENKIA

Klaidingas įsitikinimas. Druską reikia vartoti saikingai ir ja nepiktnaudžiauti. Per dieną užtenka suvartoti 5-6 g druskos, o toks kiekis yra keturiuose raugintuose agurkuose.

7. GERIAU NERIEBUS MARGARINAS NEI SVIESTAS

Melas. Margarinas yra dirbtinas gaminys, o sviestas – natūralus produktas, turintis kur kas daugiau organizmui naudingų medžiagų. Žinoma, sviestą taip pat reikia vartoti saikingai.

8. RUPIUS MILTUS REIKAI VARTOTI KIEK TIK ĮMANOMA DAŽNIAU

Iš tiesų, patariama to nedaryti. Iš rupių miltų kepama duona yra naudinga, tačiau ją valgyti reikia tik nedideliais kiekiais. Didelis rupių miltų duonos vartojimas gali pakenkti virškinimo sistemos veiklai.

9. KUO RŪGŠTESNĖ CITRINA, TUO JOJE DAUGIAU VITAMINO C

Tiesos čia visai nėra. Rūgštumas nėra vitamino C kiekio įrodymas. Kur kas daugiau vitamino C galite rasti braškėse, žaliame svogūne ar paprikose.

10. KEFYRE YRA ALKOHOLIO, TODĖL JIS PUIKUS GĖRIMAS PAGIRIOMS

Alkoholio kefyre išties yra, tačiau jis yra labai labai menkas. Palyginimui galime pasakyti, kad vienoje kriaušėje yra tiek spirito, kiek viename kibire kefyro. Tačiau kefyras yra išties naudingas ir sveikas gėrimas ne tik pagirių metu.

Straipsnį paruošė būvis.lt komanda.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *