Mėgstantiems saldžiarūgščiai

Saldžiarūgščiai agurkai

Pagal šį receptą 1 kg agurkų reikia 1/2 l marinato.

Užpilus garima paruošti pagal pateiktą receptą arba kitais būdais: 1 litrui marinato reikia imti truputį mažiau nei 1/2 l 5 % acto ir šiek tiek daugiau nei 1/2 l vandens arba 1/4 l citrinos sulčių (8-10 % koncentracijos) ir 3/4 l vandens.

Taip pat rekomenduojame paskaityti: Kaip marinuoti pomidorus?


5 stiklainiai (po 1/2  litro):

  • 2 kg agurkų
  • 3 šaukštai druskos
  • 300 g svogūnų
  • 2 šaukštai garstyčių sėklų
  • 2 šaukštai krapų sėklų
  • 1 šaukštelis pipirų grūdelių
  • 375 g cukraus
  • 3/8 I prieskoninių žalumynų acto

Paruošimo būdas:

  1. Agurkus nuplauti, nusausinti ir supjaustyti 3 mm storio griežinėliais. Apibarstyti druska, išmaišyti, sudėti į molio arba porceliano indą. Prispausti lėkštute ar lentele ir palaikyti 3 valandas.
  2. Agurkus nuvarvinti sietelyje ir nusausinti.
  3. Nuluptus svogūnus plonai supjaustyti. Į stiklainius dėti agurkų, svogūnų ir prieskonių sluoksnius.
  4. Užvirinti 1/2 l cukrumi pasaldinto vandens ir virti 5 minutes. Supilti actą, kai marinatas ims virti, juo užpilti agurkus. Stiklainius sandariai užsukti dangteliais.
  5. Stiklainius laikyti 15°C temperatūroje ne ilgiau kaip metus. Tie, kas neturi tokių sąlygų, agurkus gali sterilizuoti. Tada agurkų stiklainius puode reikia užpilti šaltu vandeniu ir sterilizuoti 15 minučių 85°C temperatūroje. Jei agurkai bus laikomi dideliuose stiklainiuose, tai prieš užsukant dangteliais agurkus reikia kelis kartus užpilti karštu marinatu, nupilti ir vėl užvirinti. Geriausiai agurkus laikyti mažuose stiklainiuose ir atidarius greitai suvartoti.

Saldžiarūgščiai vaisiai

 

Saldžiarūgščius konservuotus vaisius tinka valgyti ir su saldžiais kepiniais, ir su mėsos patiekalais. Užpilą galima naudoti vaisių salotoms paskaninti.

Rekomenduojame paskaityti: Kaip ir kiek laiko marinuoti vištieną?


4 stiklainiai (po 3/4 l)

  • 1/2 l baltojo vyno acto
  • 1/2 I baltojo vyno
  • 450 g cukraus
  • 6 nedidelės kriaušės
  • 750 g melionų
  • 500 g vyšnių
  • 1 šaukštelis garstyčių grūdelių

Paruošimo būdas:

  1. Actą, vyną ir cukrų kaitinti ant vidutinio stiprumo ugnies, kol užvirs.
  2. Kriaušes nuplauti, perpjauti pusiau ir išimti sėklalizdžius. Kriaušių puseles sumesti į sirupą ir apvirti ant mažos ugnies, kol šiek tiek suminkštės.
  3. Kriaušes išimti ir nuvarvinti sietelyje. Melioną nulupti, išimti sėklas, supjaustyti kubeliais ir apvirti. Išimti, nuvarvinti ir dėti prie kriaušių.
  4. Vyšnias nuplauti, nuskabyti kotelius ir 2 minutes pavirti. Išgriebti, nuvarvinti dėti prie kitų apvirtų vaisių.
  5. Užvirusį marinatą nuimti nuo ugnies ir atvėsinti. Į atvėsus] skystį suberti garstyčias ir išmaišyti.
  6. Vaisius sudėti į stiklainius ir užpilti šaltu marinatu. Užsukti dangtelius arba aprišti celofanu ir laikyti šaltoje tamsioje vietoje.
  7. Atidarytą stiklainį laikyti šaldytuve. Atidaryto stiklainio negalima per ilgai laikyti.

Patarimas
Užpilui galima naudoti 9 procentų actą, atskiestą keturiomis vandens dalimis.

Vaisių kalendorius:
Kriaušės: birželis-lapkritis
Melionai: birželis-lapkritis
Vyšnios: birželis-rugpjūtis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *